Wednesday, March 9, 2011

BEGEDEL TAUHU

Salam sume,

Dah lama ye kita tak bersua di alam siber ni .... akak sibuk sikit ler sehari dua ni, ni betul2 punye sibuk, tak menang tangan, kalau jadi sotong pun belum tentu boleh settle sume bende ...... eeee tak mau le jadik sotong, nanti orang kata kaki raba sebab banyak tangan .... kwang kwang kwang .......

Actually last week gi KL, ziarah my uncle kat HKL, sian weiiii , di kena stroke! Unconcious! Sume family members dah dipanggil oleh doktor, in case anything happens, at least everybody dah gi ziarah. Anyway akak just doa yang terbaik untuk my uncle! He's a nice guy! Tulah, kita ni tak dapat nak jangka, ujian Allah beri dalam banyak bentuk, kita kena sabar mengharungi dugaan Allah! Mudah2an my aunty tabah hadapi segala dugaan ini, insya allah .....

Key lah, ni resepi terlambat publish namanye ..... dah seminggu akak masak bende ni, tapi tak sempat2 nak upload N3 kat dalam blog ni. Kepada yang gemar makan begedel macam akak ni, boleh ler try buat! Sedap! Tapi pada yang memang follower sejati begedel kentang, may be u alls tak berapa gemar begedel tauhu ni. Anyway begedel ni tetap memberikan rasa yang berbeza tapi sedap pada tekak akak ni! Cuma, untuk resepi ni akak guna udang kering, pasal udang basah tak de, .... udang jugak, cuma dah lanjut usia dan kering berkedut aje ..... Lagi satu, tak mesti begedel ni dimakan dengan sup seperti soto aje, makan ngan nasi pun sedap gak!

And this recipe akak dapat dari buku masakan Kak Hanieliza yang baru akak beli tu ...... so selamat mencuba ye ...... tapi resepi ni akak dah bege2kan ikut stok bahan yang akak ada dalam fridge, jangan maraaa aaa ......

BEGEDEL TAUHU
Sumber : Buku masakan Tauhu & Telur oleh Kak Hanieliza

Bahan-bahan
  • 4 keping tauhu - kalau boleh tauhu yang tebal dan gebu tu, hancurkan hingga halus dan tidak berketul2
  • 200 gm kentang - kupas kulit, rebus, tos dan lenyekkan
  • Daun sup - hiris halus
  • Lada merah - hiris halus
  • Lada hijau - hiris halus
  • 1 sudu makan tepung kastard
  • 200 gm udang - buang kulit dan potong kecil2 @ udang kering (2 sudu besar, rendam dan kisar halus)
  • 1 labu bawang holland - potong dadu nipis2
  • Lada sulah
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • 1 biji telur 
  • Minyak untuk gorengan terendam
Cara-cara
  • Panaskan minyak. Sementara ini gaul semua bahan dalam mangkuk yang sesuai kecuali telur.
  • Ambil sedikit dan bentukkan bulat dan kemudian leperkan sedikit. 
  • Celup dalam bancuhan telur.
  • Goreng hingga kekuningan dengan api yang sederhana.
  • Angkat, toskan dan sedia untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...