Salam dan selamat pagi sume,
Kejap aje ye dah ari Khamis! Masa begitu pantas berlalu ...... ke akak yang terlalu lambat mengorak langkah mengejar masa????? Cewahhh .... macam bagus! Masa kalau dikejar biase lerr ... memang tak terkejar kita dibuatnye! Kita ler yang kena pandai menguruskan masa! Betul tak??!!?? Sendri jawab ler ......
Diam tak diam, minggu depan dah start cuti sekolah selama 1 minggu! Mana nak pegi ekk? Sabtu ni akak dah plan ngan pakwe akak nak gi Jom Heboh @ JH kat Danga Bay! Si budak Iman pun dah tau! Pasal akak dah janji ngan dia, kalau nak gi JH, mesti kena belajar n buat latihan untuk exam minggu ni! ..... Hai ..... jawabnye kenalah redah gak jam kat Danga Bay Sabtu ni ..... Tapikan, akak memang suka pegi JH. Suke beli barangan yang dijual RM10 satu beg. Tapi ada gak yang lebih RM10 satu beg ...... Kalau nak feel relaks n easy n fun, memang akak syorkan pegi! Standby duit jer ler ...... Dan sepanjang Mac ni, every weekend ada kenduri kahwin ...... rabak gak poket, tapi senang tak yah masak untuk lunch!
This morning, akak nak share resepi semalam, goreng pisang panas. Kat dalam fridge tu ada stok pisang nipah, banyak gak, orang kasi .... so semalam banyak gak akak goreng, 3/4 pakwe akak bawk gi ofis sebab semalam dia keje shift malam. Makan pisang goreng panas2 cicah lada kicap, memang cunnnnn .... rasanye orang Johor je yang makan ngan lada kicap, lepas tu baru yang lain ngikut sama ..... kalau makan togel aje tanpa cicah, memang tak cun langsung! Ni kalau makan masa tengah hujan lebat, setandan pisang pun habis ..... ngalahkan monyet lakk ......
PISANG GORENG PANAS
Bahan-bahan
- 1 sisir pisah nipah @ tandauk @ apa jua pisang yang boleh digoreng
- Tepung beras
- Air kapur sirih
- Garam
- Serbuk perasa
- Serbuk kunyit - optional, akak tak letak pun
- Air
- Minyak - untuk gorengan terendam
Cara-cara
- Masukkan tepung beras dalam bekas yang sesuai untuk membancuh.
- Masukkan air dan gaul rata. Jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Agak-gak kalau dicelupkan pisang, tepung melekat cantik dan tidak kelihatan terlanjang (terlalu cair).
- Masukkan garam, serbuk perasa dan 1 sudu teh air kapur sirih. Jangan letak air kapur banyak2, nanti masa menggoreng, minyak akan berbuih dan melimpahi kuali, dan tepung goreng pisang akan keras!
- Celup pisang ke dalam bancuhan tepung dan goreng dengan minyak yang panas hingga kekuningan.
- Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidang.
- Cili padi - ikut suka
- Kicap
- Gula
- Bawang putih
Blend cili padi dengan kicap dan bawang putih. Jangan terlalu cair.
Tambahkan gula ikut selera masing2. Kacau hingga larut dan sedia untuk dicicah dengan pisang goreng. Mesti ada rasa pedas2 manis.
mmg best amat kak kalau pisang goreng cicah sambal kicap...perghh...mabeles....jemput sggah di tratak sya yer...
ReplyDeletememang marbeles! akhir2 nie asyik hujan petang jer .... memanjang perut ni lapo .... lapo tahap gaban le intan oii !!!
ReplyDelete...wah! Besnye akak2 ni., salam, nk mncelah sikit.. Saye pn ade resepi mei la www.PeluangDuit.com
ReplyDelete