Wednesday, March 2, 2011

WADEI @ VADAEII ... YANG MANA SATU BETUL?

Salam sume,

Hai! Dah lama tak bersiaran! Dua hari lepas sibuk berkursus, ari ni pulak kena keje malam! So agak sibuk sikit! Lagi pun akak tengah kejar dateline untuk beberapa tugas khas yang ditujukan kat akak ni! So busy u ..... busy body ler lebih kurang gituu ....

Today akak nak share resepi kuih India yang akak suka sangat, dari kecik lagi akak suke kuih ni, tapi baru sekarang ni pandai buat, tu pun pasal jiran mak akak beritahu macam mana nak buat kuih ni. Berjiran dengan berbilang bangsa ni satu bagusnye, dapat share banyak bende, tapi selalunye bab makan ler yang orang suke nak share!

Actually senang jer buat kuih ni, cuma kalau makan macam tu aje macam tak lengkap, so kalau ada kuah kacangnye, baru ler ngam! Tapi resepi kuah kacang akak tak pernah try lagi! Akak selalu beli asma rojak, so akak mintak pau lebih sket kuah tu, yang lebih tu akak akan frozen, time nak makan kuih ni baru ler akak panaskan semula! Haaa ... pandai tak? Orang kalau rajin memang selalu cari jalan mudah, macam akak ni ler ........ Wokehhh, jom nengok resepi buat kuih ni .... Wadei ke Vadaeii? .... orang tua2 melayu ada yang panggil kuih ni magelek .... entah ler labu, bedal aje ler .....

WADEI @ VADAEII

Bahan-bahan
  • 1/2 kg kacang dal kasar - cuci bersih dan rendam semalaman
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 1 sudu kecil jintan halus - dikisar
  • 3 sudu teh jintan kasar - dikisar
  • 1 - 1 1/2 sudu teh halia kisar
  • 2 sudu teh jintan halus
  • 2 sudu teh jintan kasar
  • 1 batang lada hijau - racik halus
  • 1 batang lada merah - racik halus
  • 1 - 2 biji bawang besar - didadu halus
  • Daun sup dan daun bawang - mayang halus
  • Daun kari - racik halus
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak untuk gorengan terendam
Cara-cara
  • Panaskan minyak.
  • Dalam mangkuk besar yang sesuai untuk menggaul, satukan kesemua bahan kecuali kacang dal.
  • Kacang dal yang telah direndam semalaman, dibilas sekali lagi dengan air bersih dan toskan dalam tempoh 20 minit.
  • Kisar halus kacang dal sama ada menggunakan food processor atau dry blender. Jangan gunakan blender yang perlukan air untuk mengisar, nanti wadei sukar dibentuk dan pecah apabila menggoreng.
  • Masukkan kacang dal yang telah dikisar halus ke dalam bahan yang telah disatukan tadi dan gaul rata supaya garamnye serata rasanye.
  • Ambil sedikit adunan yang telah siap digaul, kepal dan leperkan supaya garing apabila digoreng nanti. Pastikan api sederhana, supaya serata masaknya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...