Thursday, February 24, 2011

TEMPURA VS NASI GORENG


Salam sume dan selamat pagi,

Hari ni sume sihat? Dah nak sampai penghujung minggu. Rasanye minggu ni mood macam slow jer walau pun rutin kerja sibuk dengan tugas yang tak menentu! Dah hampir 2 bulan berada di tahun baru dan di ruang kerja baru, keserasian tu belum berapa nak ngam ler ..... Bukan tak suka, tapi macam blurr lagi lerr ... nape ehh? Bunyi macam tak suke aje!!! Actually bukannye tak suke, tapi enjin lambat panas ler kat tempat baru ni!

Hummm.... hari2 makan bende yang sama pun boring gak! Jadik tukang masak pun boring, tak tau apa nak masak! Nak cari kelainan tu yang leceh ..... Sebab dah tak de idea nak masak apa, sudahnye inilah yang akak bege2 untuk dinner semalam! Amacam ok tak masakan Jepun jumpa masakan Malaysia!!!

Sesekali tukar selera pun key gak, tapi kalau tak masuk selera n tekak korang soriiii lerr ...... Kalau korang nak try, tak susah pun nak buat tempura ni, tepung ready made sedia terjual di merata pasaraya, cuma nak kena rajin redah aje ...... Keyy lah, cakap lebih2 pun tak guna, jom tengok resepi mudah ni .... cuma satu akak nak pesan, masak tempura ni cepat muak, so goreng sikit2 dulu sebab kalau makan tempura yang dah sejuk, memang tak cun ....... nak makan baru goreng, baru ngammm sehhhh ......


TEMPURA UDANG DAN BAWANG

Bahan-bahan
  • Udang - buang kepala dan sebahagian kulit badan
  • Bawang holland - potong bulat lebar2 @ onion ring
  • Tepung tempura - akak guna jenama Bestari
  • Lada sulah
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Air sejuk
  • Minyak untuk gorengan terendam
Cara-cara
  • Bancuh tepung tempura, garam, lada sulah dan serbuk perasa bersama air sejuk. Kelikatan tepung mesti tidak terlalu cair, sebab kalau cair bila goreng udang dan tepung akan terpisah, sudahnye terlanjang ler udang korang nanti. Biar pekat tak pe.
  • Celup udang dan bawang dalam tepung. Pastikan bersalut penuh, especially udang, sebab kalau tengah goreng, bahagian udang yang tidak disalut tepung akan menghasilkan letupan minyak.
  • Goreng hingga kekuningan, angkat dan hidangkan bersama sos atau menu sampingan seperti nasi goreng dsbnya.
NASI GORENG 

Bahan-bahan :- 
  • 1 1/2 pot beras yang telah dimasak menjadi nasi
  • 7 batang lada merah 
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 5-6 sudu besar bwang merah kisar*
  • 1 labu bawang besar - mayang kasar2
  • 1 genggam ikan bilis yang telah disiang bersih - rendam sekejap
  • 2 biji telur
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Minyak
Cara-cara :-
  • Panaskan minyak. Tumis bahan bertanda *. Goreng sehingga naik bau.
  • Masukkan lada, bawang besar dan ikan bilis yang telah ditumbuk kasar2, @ boleh gak ditumbuk hingga lumat. Kalu malas blend jer, semua lumat. Goreng hingga garing.
  • Masukkan telur, biar seketika agar telur mengeras, kacau dan masukkan garam dan serbuk perasa. Gaul lagi hingga rata. 
  • Masukkan nasi, gaul rata. Hidangkan dalam pingga yang sesuai, tabur ngan daun sup atau daun bawang serta bawang goreng.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...