Monday, February 7, 2011

KEK LAPIS ASAM MANIS KUKUS

Hai hai hai .....

Asyik masuk N3 jer, ngantuk pun hilang, hai ...... habis ler power nap akak tengahari ni!!!

Nie nak share satu lagi resepi sedap, tapi pada akak agak manis sket! Sebenonye segan nak letak gambo kek ni! Korang nampak tak lapis asam tu berterabur macam tak semenggah! Bukan macam lagi, tapi memang tak semenggah! Tak pe, first try buat kek ni, dah tau mana silapnye, lain kali kena beringat. Tapi akak nak tayang gak, sebab sepanjang cuti 4 hari ni, kira cuti paling terror dalam sejarah hidup akak1 Sebab hari2 akak buat kuih tanpa jemu ...... Kalau korang nak lihat hasil sebenar kek ni, gi sini, macam langit ngan bumi kalau ngko tengok yang akak buat ni. Tapi yang penting, pakwe akak suke, dia kata sedap, lembap jer kek ni .... I lup u darling!!!!

RESEPI KEK LAPIS ASAM MANIS KUKUS

Bahan-bahan (loyang 8 x 4.5 x 4.5)
  • 2 cawan biskut marie yang sudah dikisar dan diayak sebanyak 1 kali
  • 4 biji telur A (sejuk)
  • 180 g gula kastor (boleh juga tambah jika suka manis)
  • 4 sb susu pekat manis
  • 1 sb ovalette
  • 2 sb horlicks - optional
  • 125 ml susu segar (sejuk)
  • 1 sk esen vanilla
  • 80 ml minyak jagung
  • kepingan asam manis/hawflakes secukupnya
  • sedikit pewarna hijau/pes pandan dan kuning (warna lain pun ok)
Cara-cara
  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan loyang kek. Sapukan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Seelok-eloknya loyang dialas dengan kertas serap minyak.
  2. Satukan kesemua bahan (kecuali minyak jagung, hawflake dan pewarna) di dalam mangkuk adunan. Putar hingga kembang dan gebu.
  3. Kemudian masukkan minyak jagung dan kacau sebati dgn menggunakan spatula/senduk kayu.
  4. Bahagikan kepada dua bahagian (lebihkan sedikit adunan untuk lapisan hijau). Bubuhkan pewarna hijau/pes pandan dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning. Untuk lapisan hijau dan kuning, bahagikan lagi adunannya kpd beberapa bahagian mengikut saiz loyang agar lapisan menjadi sama rata.
  5. Tuangkan lapisan pertama (hijau) ke dalam loyang dan susunkan hawflake di atasnya (JANGAN DITEKAN). Kemudian, kukuslah hingga adunan dah tak cair (lebih kurang 5-7 minit). Tuangkan lapisan kuning dan susunkan hawflake diatasnya dan kukus. Ulangi proses hingga habis. Untuk lapisan terakhir, kukuslah selama lebih kurang 20-25 minit lagi atau sehingga kek masak sempurna. (untuk mengelakkan air menitik ke dalam adunan, tutuplah loyang dgn kertas foil, atau balutkan penutup kukus dgn menggunakan tuala).
  6. Setelah masak, tutupkan api. Keluarkan loyang dan sejukkan kek sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...