Monday, February 7, 2011

SPAGHETTI OLIO

Salam sume,

Kejap jer dah tengahari ekk! Tulah .... orang rajin memang macam tu, tak sedar masa berlalu begitu pantas .... cewahhh .... macam bagusss!!!! Siapa nak puji diri kalau tak sendiri! Nak suruh orang lain puji, nanti kata menunjuk2 pulak! Tak kuasa akak! Yang penting niat kena betulll ....

Ok lah, korang dah lunch ke belum? Ada ura2 ke nak makan masakan western? Kalau ada, akak nak suggest korang masak resepi ni ..... tapi akak masak ni untuk breakfast, dah tak de bende nak digayakan untuk serapan, ada spaghetti ni, akak belasah jer ler .... janji kenyang. Tapi sedap gak, cuma agak pedas sket! Kalau nak try, masak separuh bungkus spaghetti dulu, kalau kena ngan tekak korang, baru ler belasah lebih sket nanti, tapi akak suke, sedap ngko, Iman pun suke, budak tu bab makan memang pandai merasa, tekak macam tekak orang tua!!!

SPAGHETTI OLIO

BAHAN-BAHANNYA :-)
100 gram spaghetti
1 biji bawang holland (bawang besar kaler kuning), didadu
3 ulas bawang putih, cincang halus
1/4 biji green capsicum, dadu
1/4 biji red capsicum, dadu

4-5 biji cili padi, dititik (optioanl)
1/2 camca teh herba Basil (jenis kering dalam botol)
1 helai bay leaf
5 biji buah zaitun hijau
5 biji buah zaitun hitam

6 ekor udang besar, dibersihkan
1 biji tomato merah, didadu
Garam secukup rasa
Lada hitam yang baru dikisar secukupnya
Minyak zaitun untuk menumis (guna minyak zaitun biasa, bukan jenis "extra virgin")

Yang tulisan bold warna merah tu akak  tak de stok, jadi akak ganti ngan bende2 ni :
  • 2 batang sausage ayam
  • 4 batang crab stik
  • 1 batang carrot saiz sederhana - potong lidi mancis
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Didihkan air dalam periuk, letak garam dan masukkan spaghetti, rebus hingga lembut tapi bukan lembik (ikut arahan pada bungkusan atau keinginan sendiri). Toskan dan tuang sedikit minyak zaitun, gaul rata. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, masukkan bawang besar, bawang putih dan bay leaf, tumis hingga layu dan masukan tomato. Masak hingga tomato lembut. Tambah udang, red dan green capsicum serta buat zaitun hijau dan hitam. Kacau rata dan masak sekejap hingga udang berubah warna.
  3. Masukkan herba Basil, lada hitam dan garam secukup rasa. Tambah spaghetti tadi dan gaul rata hingga mesra. Rasa dan jika ok, matikan api. Hidangkan segera, jika suka boleh tabur sedikit lagi lada hitam sebelum dihidangkan...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...