Monday, February 21, 2011

PAI INTI TELUR

Hai,

Bersua kembali! Ari Senin ni selalunye angin malas ni datang! Malas? Bukan malas, kurang rajin, tu yang Mat Gebu selalu sebut! Nak start enjin kasi panas awal minggu ni memang ler ...... macam nak tak nak jer datang keje ari ni ...... tapi datang ler jugak! Dah ler Ina, kalau dah malas tu, satu bende pun tak jadikk!!!!

Tapi bila tiba bab masak2 ni, akak terus jadik rajin, tak tau ler, mood masak tengah baik sekarang ni .... tu yang meluap-luap nak ke dapur ......

Datang angin rajin, satu hari samapai 3-4 jenis masakan akak boleh buat! Kalau datang angin malas, warung ler jadi mangsa akak beli makanan tapau!

Pada yang gemar makan pastri, ari Sabtu lepas akak buat pai. Pai inti telur. Actually inti telur tu ada lebih masa buat roti poket, lepas tu akak bukak freezer ada pulak pastri segera jenama 'kawan'. Bukak telap barangan kuih, jumpa plak casing foil untuk pai. Huhhhh , apa lagi on ler project buat pai .... senang ajer .... tak susah, kalau tak caya cuba korang nengok resepi ni ........ Inti tu kalau korang nak ubah pada ayam ke, daging ke, kerbau ke, udang ke, ketam ke, sotong ke, suka hati korang ler, yang penting sedap ...... tapi kalau anak akak, makan kulit pai jer, inti dia buang, rugi ngko, penat akak masak inti ...... lain kali akak nak buat Pai 'O', khas untuk orang yang tak suke inti macam si Iman ......

PAI INTI TELUR
  • 1 paket pastri segera jenama 'kawan' - ada 10 keping
  • 1 biji telur
  • Serbuk lada hitam
  • Sedikit minyak
Inti
  • 3 kentang - kupas kulit, potong dadu
  • 3 biji telur ayam*
  • 1 biji bawang holland - potong dadu*
  • Lada sulah*
  • 1 sudu besar sos tiram*
  • Garam*
  • Serbuk perasa* (satukan semua bahan ini)
  • Panaskan minyak, goreng kentang hingga kuning, masukkan bancuhan * dan kacau hingga garing.
Cara-cara
  • Terap 1 keping pastri dengan acuan bentuk bulat yang bersaiz besar sedikit dari saiz foil cup.
  • Sapukan foil cup dengan minyak.
  • Masukkan kepingan bentuk bulat ke dalam foil cup.
  • Masukkan inti.
  • Potong lebihan atau reje pastri tadi untuk hasilkan bentuk silang pada bahagian atas inti. Tekan bahagian tepi kulit pastri dengan hujung garfu supaya kelihatan corak yang cantik.
  • Sapukan telur dan tabur dengan serbuk lada hitam.
  • Bakar hingga masak dan kekuningan pada suhu 170 darjah celcius selama lebih kurang 40 minit - 1 jam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...