Monday, March 14, 2011

LAKSA KARI NYONYA

Salam sume,

Hai, dah rehat 2 hari kat umah amacam mana? Ada apa2 perubahan? Perubahan apa? Perubahan lerr .... makin ceria ke, makin tembam ke, makin stress ke ....

Dua hari cuti, akak release tention ngan jalan2. Duit terbang RM100 pun tak sedar! Tapi berbaloi gak, kalau tak macam hidup terbelenggu masalah. Zaman sekarang ni kesihatan mental kena jaga! Kalau mental out, semua benda tak jadi! Stress ada di mana2! Pagi2 tu kalau nak pakai tudung, dan tudang tu pulak tak dengar kata, pun boleh buat stress. Macam nak bako jer tudung tu ......

Kenduri kahwin jangan cakap ler, tiap2 minggu makan nasi minyak, tambah lak lagi ngan sambutan maulidur rasul, makan dalam dulang ramai2, bestnye .... nasi sikit pun cukup makan sedulang, itulah keberkatan hidup yang kita kena ambil iktibar! Cewahh ... macam bagussss sangat ... Bagus tu tak ler, tapi beringat tu kan lebih baik? Tak gitu ???

Ok ler, ari ni dah petang baru ada masa nak upload N3. Bahana asyik telan nasi minyak n nasi beriani jer, tekak pun dah naik loya nak makan apa pun tak reti, sudahnye try ler masak laksa nyonya ni. Rasanya memang sedap, cuma agak muak sket! Makan panas2 memang cun, perahan limau kasturi menambahkan lagi rasa cun-melecunnye laksa ni. Cuma akak rasa, kalau masak laksa ni, guna mee kuning lagi sedap, sebab semalam akak masak guna spaghetti angel hair, so rasanye macam mee hoon sket, boleh gak ler, tapi kurenggggg kick sket! Kalau nak cuba silalah, sedap tu memang tak dinafikan, itu tekak akak ler, tekak korang tak tau ler pulak !!!


CURRY LAKSA NYONYA
Sumber: Chef Lotffi
Sumber blog : Forum Resepi Diana @ FRD

Bahan untuk Kuahnya
  • Semangkuk kecil isi ayam
  • 15 ekor udang sederhana besar
  • 4 ulas bawang merah, ditumbuk halus
  • 3 ulas bawang putih, ditumbuk halus
  • 3 – 4 tangkai daun kesum, dihiris halus
  • 3 – 4 batang bunga kantan, dihiris halus
  • 6 sudu besar cili kisar
  • 6 sudu besar rempah kari
  • 1 – 2 keping asam keping
  • 3 kole air (agak-agak)
  • santan dari 1 biji kelapa
  • fish ball dan fish cake
  • tauhu pok - ni akak tambah sendiri
  • garam dan gula secukup rasa
  • serai, dititik - 2 batang blend halus, 1 batang titik - ni akak tambah sendiri
Bahan untuk Mee
  • Mee kuning, dicelur - akak guna spaghetti angel hair
  • Taugeh
  • Sengkuang, dihiris batang mancis - yang ni akak tak letak
  • Timun, dihiris batang mancis - yang ni akak tak letak
  • Telor, direbus
  • Limau kasturi
Cara-caranya
1. Bawang putih dan bawang merah ditumis sehingga garing. Masukkan cili kisar dan bila telah naik bau masukkan rempah kari.
2. Bila rempah telah terbit minyak, masukkan serai dan bila rempah telah garing masukkan isi ayam.
3. Masukkan air dan tunggu sehingga bila ia mendidih, masukkan bunga kantan, daun kesum dan asam keeping.
4. Bila dah masak masukkan fishball/ fishcake, masukkan santan dan akhir sekali masukkan udang, gula, garam secukup rasa.
5. Kuahnya tidak terlalu pekat dan terlalu cair.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...