Salam dan selamat tengahari sume,
Hari ni cuaca mendunglah kat JB ni. Dari subuh tadi hujan, skrg ni baru reda. Nak bangun pagi pegi keja pun macam malas jer .... kalaulah hujan pagi hujung minggu, alangkah indahnye dunia, mesti masih berselubung atas katil selepas solat subuh!!! Cuaca sekarang ni dah tak menentu, maklumlah bumi dah semakin tua .....
Petang semalam akak teringin sangat nak makan sup, jadik balik keje akak ajak pakwe akak singgah KIP Mart beli sayur, udang dan bahan lain untuk masakan. Sudahnye dapatlah akak masak sup sayur ni .... huhhh .... makan sup panas2 memang mengasyikkan ..... 2 mangkuk akak makan semalam, nasi langsung tak jamah ...... Bukannye diet, tapi perut dah kenyang sangat !!! Yang pasti akak memang suka sup, tak kiralah sup apa pun, tapi kalau sup ekor ngan sup kambing, itu akak surrender awal2 .... beri free pun akak tak makan!
Cuaca yang seram sejuk macam ni memang best makan panas2. Rasa lega jer tekak ni, tapi cepat lapo semula, tu yang jahat tu, makan berkoyan pun tak perasan ....... tapi kalau dah spesis kuat makan, tak kira cuaca, semua ngko bedalllll .................... ok lah, kalau korang nak try masak sup ni, silalah, tak rugi mencuba, cuma sedap ngan idak jer, yang pasti korang tetap dapat makan kan ???!!! Itu yang penting!!!!
SUP SAYUR ANEKA RASA
- 1 mangkuk kecil udang - lebih kurang 20 ekor
- 1 batang carrot - potong ikut suke, akak guna sagat aje
- 1 mangkuk bunga kobis
- 6 batang crabstick
- 8 ketul tauhu pok - belah 2
- Sawi
- 1 mangkuk kacang peas - yang jenis sayur, bukan dalam tin
- 5 biji fish ball - belah 4
- 1 bungkus putik jagung
- 1 ketul kiub ayam
- 1 kole stok air rebusan kulit udang - air biasa pun boleh kalau tak de ...
- 1 kole air
- 1/2 biji bawang hollang - mayang kasar2
- 1 sudu besar bawang putih kisar
- 1 sudu besar sos tiram
- Lada sulah
- 1 biji telur
- 2 sudu teh tepung jagung dibancuh dengan sedikit air.
- Garam
- Serbuk perasa
- Minyak
Cara-cara
- Tumiskan bawang putih kisar dan bawang holland hingga wangi.
- Masukkan kiub ayam dan kacau seketika.
- Masukkan stok air rebusan kulit udang. Jika perlu nak tambah air, masukkan separuh air dan anggarkan dengan banyaknya sayuran dan rencah yang lain.Biar mendidih.
- Masukkan sos tiram dan lada sulah. Jangan masukkanlada sulah banyak sangat, nanti rasa pahit. Dan sup ini akan dimakan bersama lada kicap jika nak tambah rasa pedas.
- Masukkan isi udang. Kemudian masukkan sayuran.
- Biar mendidih seketika dan masukkan tauhu dan fish ball.
- Masukkan telur yang telah dipukul dan cepat2 kacau kuah sup. Pastikan api dapur dibesarkan supaya telur cepat masak agar kelihatan seperti bersarang kuah supnye.
- Akhir sekali masukkan bancuhan air tepung jagung. Agak2, jangan banyak sangat, nanti sup jadi terlalu pekat, anggaran bila diceduk, kuah agak pekat sikit sahaja dari keadaan asal.
- Angkat dan hidangkan, tabur dengan daun sup dan bawang goreng, dan boleh letakkan lada kicap untuk menambah rasa yang lebih ummmppphhh .......
mmg sodap sup ni sbb byk sgt isi2nyer yg mengiurkan...slurrpppp...
ReplyDeletebiase lerr intan, kalau bubuh sayur bebanyak, sudahnye mak n abah dia yang kena abiskan, tuuu yang buh spesis lain gak tu, baru le bebudak ni nak makan .....
ReplyDelete