Salam sayang sume,
Dalam kesibukkan bekerja, ada kala kita lupe banyak bende yang berlaku disekeliling kita. Namanye pun manusia, kalau tak lupe tak sah kan???? Cuma kadang2 dalam kehidupan ni kita perlu saling mengingati antara satu sama lain! Itulah gunanye kita hidup bermasyarakat. Wahhh ... ceramah macam bagus jer ....
Tak de lah, sebenonye nak ingatkan diri sendiri gak ..... sambil tu boleh share ngan orang lain, pada yang sudi membacanye, tima kacih bebanyak ......
Ari ni akak keje malam, so pagi tadi sempat ler masak2 untuk dinner my pakwe and anak2 kat umah tu ..... Menu yang pakwe akak beri ari ni bertemakan sotong! Eee .... boringnye nak masak apa eeaa .... tetiba teringat masakan si Mat Gebu ..... beriani sotong, tapi bila semak kat dalam fail resepi, alamakkkk ..... akak tak print ler resepinye .... tu yang malas tu, time rajin masak resepi plak tak de!!!! Geramnye ..... tapi akak terjumpa resepi opor sotong dalam fail masakan akak .... opor pun opor ler, akak try gak masak tadi. Dah siap masak, sedap ngko rasanye ........ tak caya ? Baik korang try masak, gerenti beresss ......
OPOR SOTONG
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg sotong, kerat bulat, cuci bersih dan celur sekejap, toskan
2 camca besar ketumbar serbuk
2 camca besar jintan manis/jintan kasar serbuk
4 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*(*dikisar halus)
5 camca besar cili kisar
1 inci lengkuas, dititik
1 batang serai, dititik
1 cawan santan
2 helai daun limau purut
2 camca teh kerisik
Garam dan gula secukup rasa (mat guna gula melaka)
Minyak untuk menumis
CARA MEMBUATNYA :-)
1 kg sotong, kerat bulat, cuci bersih dan celur sekejap, toskan
2 camca besar ketumbar serbuk
2 camca besar jintan manis/jintan kasar serbuk
4 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*(*dikisar halus)
5 camca besar cili kisar
1 inci lengkuas, dititik
1 batang serai, dititik
1 cawan santan
2 helai daun limau purut
2 camca teh kerisik
Garam dan gula secukup rasa (mat guna gula melaka)
Minyak untuk menumis
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah serbuk ketumbah dan serbuk jintan manis, kacau rata dan masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
- Masukkan serai, lengkuas dan daun limau purut dan kerisik, masak sekejap dan bila kuah pekat masukkan sotong gaul tata, perasan kan dengan garam dan gula secukupnya. Rasa dan jika ok boleh diangkat. Hidangkan panas bersama nasi hangat.
No comments:
Post a Comment