Ni pulak hidangan pencuci mulut. Yang ni ambik dari blog Mat Gebu. Kalau tengok yang akak masak ni, kawasan jernih tu kureng sangat, tak macam Mat Gebu buat, cantik. Ni first trial dari akak, saje2 je cuba ... tapi agar2 ni sedap, tak berapa manis ....
AGAR-AGAR LUMUT
-Sumber Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 45 g agar2 tali, kerat dan rendam dengan 1.5 liter air selama 15 minit
- 100 g gula Melaka, potong kecil
- 3/4 cawan gula pasir
- 2 helai daun pandan, disimpul
- 1/4 pewarna coklat (jika suka)
- 500 ml pati santan*
- 1 biji telur*
- 1 camca teh esen vanilla*
- Secubit garam*(*disatukan dan pukul rata dengan whisk)
- Jerang agar2 bersama daun pandan, gula melaka dan gula pasir hingga agar2 larut. Tapis bancuhan ke dalam periuk lain. Biar mendidih.
- Masukkan bancuhan santan tadi dan masak hingga mendidih dan kelihatan seakan berbiji2. Matikan api dan tuang dalam bekas yang sesuai. Biarkan sejuk dan betul2 keras sebelum dipotong. Lagi sedap kalau dihidangkan sejuk.....
No comments:
Post a Comment