Monday, November 29, 2010

KISAH KUIH APAM

Salam sume,

Hai, dah agak lama tak bersiaran. Hemmm .... busy sket ler .... lagi pun macam tak berapa nak ada mood nak menulis sejak kebelakangan ni ... Penyakit M menyerang, so tak leh nak buat apa ...

Keh lah, ni nak share cite akak buat kuih apam. Actually kan, nama kuih apam ni Apam Dot Dot, tapikan akak ni tahap M tu tinggi melambung betul sejak dua menjak ni, jadik akak cuma picitkan wana putih setompok je, ala-ala macam jambul gitu, so akak nak panggil apam ni Apam Dot Dot pun tak sampai hati, jadik datang lak idea nak tukar nama kepada Apam Seri Kaya, sebab akak letak filling apam ni seri kaya. Resepi ni akak dapat dari blog Hana's Family.

APAM DOT DOT aka APAM SERI KAYA

Bahan-bahan

* 3 biji telur - dari peti sejuk
* 275 gm tepung gandum
* 220 gm gula halus - hana kurangkan
* 150gm susu segar
* 3 sudu teh baking powder
* 1 sudu kecil ovallete
* Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
* Pewarna

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.

NOTE dr Hana:

* Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
* Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...