Thursday, November 18, 2010

SAMBAL TUMIS UDANG

Oopppsss!!!

Sorry ler .... tercicir lak lauk ni. Tapi lauk ni ler yang abis dulu. Akhir2 ni susah betul nak cari udang kat pasar, kalau ada pun nak cecah RM20 sekilo. Yang ni dapat gak pakwe akak beli 2 kilo, jadik ler ....

SAMBAL TUMIS UDANG

Bahan-bahan
  • 1 kilo udang besar
  • 1 sudu besar bawang putih kisar*
  • 6-7 sudu besar bawang merah kisar*
  • 8 sudu besar lada giling*
  • Kunyit kisar @ serbuk**
  • Belacan**
  • 6-8 sudu besar air asam jawa
  • 1 biji bawang besar - mayang kasar
  • Garam
  • Gula
  • Serbuk perasa
  • Air
  • Minyak
Cara-cara:
  • Satukan bahan2 bertanda * dan **. Tumiskan bahan2 ini sehingga garing.
  • Masukkan air asam jawa, garam, serbuk perasa dan gula. Jika nakkan kuah, tambah sedikit air, biar seketika.
  • Masukkan udang, gaul rata dan biar seketika. Masukkan bawang mayang, gaul sebentar dan hidangkan. Kalau suka, boleh masukkan petai.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...