Monday, November 15, 2010

IKAN BILIS GORENG KENTANG

Fuhh ....

Kalau dah start ngan makan, memang susah nak berhenti! Tu lah .... hidup kena makan, kalau tak makan, nanti kena 'makan' ngan orang .... cewah ... dalam maksudnye tu ..... ehem ehem .... hanya siapa yang pernah terkena saje yang paham maksud akak ni ....

Keyy lah, direct to the point, inilah lauk yang special tu .... kalau masak gulai atau asam pedas, akak suka padukkan ngan lauk ni .... Sedap, senang dan ringkas nak masak .... makan ngan nasi panas n sayur jer pun sedap !

IKAN BILIS GORENG KENTANG

Bahan-bahan :
  • Ikan bilis - segenggam, bilas, toskan dan goreng garing, ketepikan.*
  • Kentang - 2 biji - belah 2 melintang, potong 8. Goreng hingga kuning, ketepikan.*
  • Bawang besar - 2 biji - mayang kasar2.
  • 5-7 biji cili padi - belah dua, kalau suka pedas boleh tambah lagi.
  • Minyak
  • Garam
  • Serbuk perasa

Cara-cara :
  • Panaskan minyak. Masukkan ikan bilis dan kentang yang telah digoreng tadi.
  • Masukkan bawang besar mayang dan cili padi, gaul rata. Bila masak dalam kuali, jangan samapi layu sangat, biar bawang garing sket.
  • Masukkan garam n serbuk perasa, gaul rata dan hidangkan.

1 comment:

  1. untuk resepi ni saya suka masukkan sedikit air asam jawa, gula dan halia..anak2 suka

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...