Monday, November 1, 2010

NEIMAN-MARCUS COOKIE

Hai,

Seperti yang dijanjikan, inilah biskut paling top dalam ranking biskut 2010 yang akak buat tahun ni. Dah jauh biskut buatan akak ni pegi ngko. Anak-anak sedara akak suka bukan main lagi, bebudak kat umah pun sama, pendek kata ler, sume yang rasa memang suka sesangat kat biskut ni. Dah lah sedap, muai plak tu .... baik korang try ..... Juga dari blog FRD akak dapat resipi ni!

NEIMAN-MARCUS COOKIE
Sumber: Rohana (Hana)

Bahan-bahannya

  • 2 cawan mentega
  • 4 cawan tepung gandum
  • 2 sudu teh baking soda
  • 2 cawan gula
  • 5 cawan oats, dikisar
  • 24 oz chocolate chips
  • 2 cawan gula perang
  • 1 sudu teh garam
  • 18 oz coklat bar, diparut
  • 4 biji telur
  • 2 sudu teh baking powder
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • 3 cawan kekacang, dicincang (kekacang ikut pilihan anda, walnuts, hazelnuts, badam dll)
Cara-caranya

1. Oats dikisar sehingga menjadi halus.
2. Pukul mentega bersama gula dan gula perang. Masukkan telur dan esen vanilla.
3. Masukkan tepung, oats, garam, baking powder dan baking soda dan gaul adunan sehingga ia sebati.
4. Masukkan pula chocolate chip, parutan coklat dan kekecang. Gaul sehingga adunan sebati.
5. Bulatkan adunan dan atur diatas loyang pembakar 2 inci diantara adunan biskut.
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 190’C.

Nota: Resipi ini menghasilkan 112 keping biskut dan jika terlalu banyak resipi boleh dibahagikan setengah.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...