Akak nak share resepi sayur lodeh yang akak dapat dari buku Selera Perdana. Dalam buku ni, semua resipi nye boleh 'pakai'. Banyak resepi masakan lama yang jarang kita dengar ada kat sini. Buku regenye RM200. Akak tak beli pun, pinjam buku library, dah nak dekat 3 tahun pinjam tak pulang2, renew loan memanjang ....
SAYUR LODEH
Bahan untuk dikisar
- 1 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 1 sudu kecil belacan
- 3 cm lengkuas
- 2 cm kunyit hidup
- 3 cm halia
- 2 sudu besar udang kering
- 1 sudu kecil seruk ketumbar
- 1 sudu kecil jintan putih
- 50 gm suhun
- 100 gm fucuk
- 5 urat kacang panjang
- 1 ketul sengkuang
- 1 batang lobak merah
- 2 keping tauhu basah
- 2 keping tempe
- 3 cawan pati santan
- 4 cawan air
- Garam
- Satukan serbuk ketumbar, jintan dan bahan kisar di dalam periuk. Bubuh air dan masak atas api hingga mendidih.
- Masukkan sengkuang, lobak merah, kacang panjang, fucuk, suhun, tauhu, tempe. Masak hingga separuh lembut.
- Masukkan santan dan garan, kacau rata dan masak dengan api hingga mendidih.
No comments:
Post a Comment