Hemmmmm ... sedap tak bau belacan? Walau pun lauk ni dah masak semalam, terngiang2 bau belacan dari sayur ni. Actually lauk ni pun jarang akak masak, sebab kena pakai santan. Bab2 santan kelapa ni memang malas sket ... tapi boring ler plak menu skema jer tiap2 minggu ... so try ler jugak, not bad ler, cuma sesetengah orang tu tak suka goreng sayur campur belacan. Nak tau, cubalah sendiri, jaga2 bila masak tu jangan masin sangat !!!
BAYAM LEMAK BELACAN
Bahan-bahannye :
- Bayam - RM 1
- 1/2 sudu besar bawang putih kisar*
- 2 1/2 sudu besar bawang merah kisar*
- 2 sudu teh serbuk ikan bilis (akak guna Tumix)*
- 2 sudu besar serbuk santan dibancuh dengan sedikit air (lebih kurang 1/2 cawan)**
- Sedikit belacan** (digaul hingga hancur)
- Serbuk perasa
- Minyak
Cara-caranye :
- Tumis bahan2 bertanda * hingga kuning.
- Masukkan bahan bertanda ** yang telah disatukan.
- Tambah sedikit serbuk perasa.
- Masukkan sayur bayam.
- Goreng sebentar dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment