Ni satu lagi resepi menarik akak nak share. Kalau korang nengok gambo tu, memang dah tak nampak ayamnye, tapi percayalah cakap akak, lauk ni memang sedap. Ni kali ke-2 akak try masak. resepi ni pun dari buku Selera Perdana. Tapi kalau musim lada merah hidup mahal, akak tak suggest korang masak lauk ni, sebab pakai banyak lada merah hidup, kalau sikit tak pedas, kurang kick. Tu pun akak tambah sendiri lada merah hidup, supaya lebih power lagiiii ...
AYAM MASAK MERAH
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam potong 8
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- ¾ sudu besar serbuk jintan manis
- ½ sudu besar serbuk jintan putih
- 3 cm halia
- 2 batang serai
- 12 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 10-15 tangkai lada merah
- 4 biji buah keras
- 5 cm kulit kayu manis
- 8 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga lawang
- 1 biji buah tomato
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 tin kecil puri tomato
- 1 ½ cawan pati santan
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 2 sudu besar gula melaka
- 1 ½ cawan minyak
- Garam
- Gaul ayam dengan kunyit dan garam. Goreng hingga kekuningan, ketepikan.
- Pijarkan 3-4 sudu besar minyak gorengan ayam dan tumis rempah tumis hingga wangi.
- Satukan serbuk rempah dengan bahan kisar, masukkan ke dalam kuali dan kacau rata. Masak hingga garing. Masukkan puri tomato, garam, gula melaka, sos, kacau seketika.
- Masukkan santan, kacau rata.
- Apabila mendidih, masukkan ayam dan masak hingga pekat. Masukkan buah tomato, kacau seketika dan masak lagi selama kira-kira 5 minit.
No comments:
Post a Comment