Tuesday, November 2, 2010

KEK SARANG LEBAH


Salam rindu,

Rindu sangat ke kat korang? Yelah minggu ni akak nak cuti, nak gi KL, ada kenduri kawin sedara-mara kat sana, lepas balik KL kena gi bawak budak Iman gi check-up mata lak kat GH.

So, ari Rabu depan ler baru bersua sekali lagi. Tu yang pulun habis2 ari nie!

Nie akak nak share resepi kek yang akak cuba buat ari Sabtu lepas. Rasanye sedap, cuma mungkin lubang2 sarang lebah tu kurang besau! Akak copy n paste aje resepi ni dari blog Mat Gebu sebab akak tak derhakakan barang se gram pun sukatannye .... tapi gambo tu ori, memang akak snap masa lepas siap masak kek tu .... so cuba ler ....

KEK SARANG LEBAH - MAT GEBU

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan air panas
  • 2 camca besar mentega
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 2 camca teh soda bicarbonata*(*digaul dan diayak)
  • 4 biji telur
  • 1/2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  • Masukkan gula pasir dalam periuk, masak hingga gula cair dan menjadi perang, tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata (berhati2, sebab masa tuang air, gula tadi akan memercik). Masukkan mentega, kacau hingga cair dan sejukkan.
  • Putar telur hingga kembang dan pekat, masukkan susu pekat manis, kacau rata. Masukkan tepung, kacau rata dan akhir sekali masukkan no. 1 dan juga esen vanilla. Gaul rata dan perap adunan 2 - 3 jam.
  • Tuang dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan alas dasar tin (mat guna tin 8 x 6 x 3 inci) dengan aluminium foil, lenser juga aluminium tadi, bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga masak, bergantung pada oven masing. Sejukkan sebelum dipotong...
Bahagian tepi sememeh sket - nak cepat ngko, gelojoh masa tu!


1 comment:

  1. hamboooooi kegebuzannya cam mt gebuz...syyyy! hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...