Hari ni dah pikir nak masak lauk ape? kalau dah jemu menjala ikan kat pasar, cuba candat sotong plak! Haa ... tak yah susah2 nak sewa bot, candat jer sotong dalam tin kat hypermarket atau kedai runcit berhampiran ....
Ini resepi sedap kalau makan ngan nasi panas, ulam petai and sayur kobis atau kacang panjang goreng, plus ikan masin, mau sendat perut tak leh bangun lepas makan!!! Kalau simpan 1 hari, esok buat cicah makan ngan jemput2 ikan bilis pun hansem gak .... sebut jemput2, akak akan siarkan resipi lepas ni, tapi mudah jer, tak main timbang2 ni, ngko main cekut2 jer, ikut sedap tangan mencekutnye ....
SAMBAL SOTONG TINREX
Bahan-bahan :
- 1 tin sotong tin jenama REX - bilas dan toskan. Potong kecil, jangan terlalu kecil.
- 1/2 sudu besar bawang putih kisar*
- 4 sudu besar bawang merah kisar*
- 6 sudu besar lada kering *
- 1 biji bawang hollang - potong 8 atau potong bulat melintang
- Cili pada - optional, kalau suka pedas berapi boleh bubuh lebih
- Air asam jawa - 1/2 cawan
- Garam
- Serbuk perasa
- Gula
- Minyak
- Panaskan minyak. Tumis bahan bertanda * hingga garing dan terbit minyak. Masukkan cili padi.
- Masukkan air asam jawa. Biar seketika, masukkan garam, serbuk perasa dan gula.
- Masukkan sotong, gaul dan biar seketika.
- Masukkan bawang holland, kacau sekejap. Padamkan api dan hidangkan.
susahnya nak cari sotong rex ni..dah lama sya carik...ari tu makan kat umah spupu...dia just tumis ngan bwng n cili api jer...perghhh..sedap kak...
ReplyDeletesusah tol nak dapat...huhuhuh
kalau wat sahur best ni