Monday, November 29, 2010

SOTO AYAM

Salam sume,

Ari ni nak post N3 lebih sket, pasal macam gian jer dah lama tak post N3. Yang ni akak try masak semalam, dah tak tau nak masak apa, jadik tekak ni mengada-ngada plak nak makan soto. Lagi pun musim hujan ni, makan yang panas2 best sket.

Resepi soto ni akak ambil dari buku Selera Perdana. Cuma rempah pada Bahan A tu akak guna rempah soto keluaran Sharifah. Santan pun akak tak bubuh, nanti muak rasanye, yang lain tu akak ikut jer resepi ni. Cuba jangan tak cuba, musim cuti2 sekolah ni anak-anak mesti suka makan selain dari nasi dan lauk-pauk!

Kat sini akak beri sekali resepi bergedel, dari sumber yang sama gak akak dapat!

Bawang goreng lak, akak goreng sendiri, yang dah siap goreng tu macam tak berapa best ler ... jenuh ngko kat dapur separuh hari mengerjakan si bawang merah ni, tapi hasilnye puas hati ....


SOTO AYAM

1 ekor ayam – potong 4.

Bahan A - untuk disatukan dengan air suam

1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk jintan manis

Bahan B
½ sudu besar lada sulah
15 buji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
8 cm kulit kayu manis
10 kuntum bunga cengkih
5cm lengkuas
3cm halia
2 batang serai

Bahan untuk dikisar

5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 labu bawang besar
1.5 liter air
½ cawan pati santan
Garam

Cara-cara

1. Sediakan periuk dan masukkan ayam, air, rempah ratus, bahan yang dikisar dan titik, bawang besar, dan garam. Rebus hingga ayam empuk
2. Keluarkan ayam, ketepikan dan toskan untuk disiat-siat.
3. Masukkan santan dan msak hingga mendidih.


BERGEDEL

300 gm kentang
4 biji telur
2 pokok daun saderi
2 pokok daun bawang
1 sudu besar bawang goreng
½ sudu kecil serbuk lada sulah
½ cawan minyak
Garam

Cara-cara

1. Hiris kentang dan goreng. Tumbuk lumat.
2. masukkan serbuk lada sulah, garam, bawang goreng, daun saderi dan bawang serta 2 biji telur, gaul rata.
3. Ambil1 sudu besar aduann, gentel menjadi bulat dan leperkan.
4. Celup ketulan kentang dan goreng hingga kekuningan.



BAWANG GORENG

Bahan-bahan :-

  • Bawang merah kecil - kalau boleh yang kulit warna coklat tu
  • Bawang putih
  • Garam
  • Minyak untuk mengoreng - deep fry

Cara-cara:-
  • Kupas bawang merah kecil dan bawang putih, cuci dan toskan.
  • Racik halus bawang merah kecil dan bawang putih.
  • Gaulkan dengan garam, toskan dalam tapis seketika, biar ari bawang keluar.
  • Panaskan minyak, goreng bawang hingga kuning keemasan dengan api yang sederhana.
  • Toskan pada kitchen tissue. Bila dan sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...